Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spuitkurk of crepi?

Wil je je oude gevel renoveren of je nieuwe gevel afwerken met een bepleistering? Dan kan je onder meer kiezen voor spuitkurk of crepi. Wat omvatten deze gevelbekledingen precies? Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? En vooral, wat is voor jou de beste keuze? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Spuitkurk
OPTIE 2: Crepi
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

 

2 decoratieve en beschermende gevelbekledingen

Het is niet zo makkelijk kiezen tussen spuitkurk of crepi. Deze gevelbekledingen hebben namelijk een paar gemeenschappelijke troeven. Zo zijn deze bepleisteringen allebei:

  • Waterafstotend en dampopen: spuitkurk en crepi beschermen je gevel tegen vocht. Bovendien zullen beide materialen waterdamp niet absorberen. Je gevel kan dus blijven ademen en zo vermijd je vochtproblemen.
  • Beschikbaar in verschillende kleuren en structuren: spuitkurk en crepi kan je vlot afstemmen op de stijl van je woning. Je bepaalt namelijk zelf de kleur van je gevelbekleding. Ook verschillende structuren zijn mogelijk (van glad en egaal tot grover en met meer reliëf).
  • Toepasbaar op verschillende ondergronden: spuitkurk en crepi kan je laten plaatsen op zowel beton, baksteen, hout, kunststof, …

TIP: wil je meer weten over de mogelijkheden van spuitkurk en crepi? Een vakman geeft je graag meer uitleg en helpt je om de juiste keuze te maken voor jouw gevel. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij gevelwerkers actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

OPTIE 1: Spuitkurk

spuitkurk

Spuitkurk (ook bekend als gespoten kurk) is een decoratieve gevelbekleding die bestaat uit kurkkorrels, acrylhars, plantaardige oliën en pigmenten. Je kan kiezen uit een brede waaier aan kleuren en korrelgroottes. Door die grote keuzevrijheid vind je vlot een soort spuitkurk op maat van jouw woning, wensen en smaak.

 

Voordelen van spuitkurk (vs. crepi)

  • Vlotter te plaatsen: een vakman spuit het mengsel op je gevel in 2 à 3 lagen. De dikte van elke laag spuitkurk is gemiddeld 3 à 4 mm. Het plaatsen van crepi duurt langer en is arbeidsintensiever.
  • Onderhoudsvriendelijker: spuitkurk vergt weinig onderhoud. Het volstaat om vuil te verwijderen met een tuinslang. Gaat het om hardnekkiger vuil? Dan kan je een neutraal reinigingsmiddel gebruiken. Crepi wordt niet alleen sneller vuil, je laat het reinigen ook beter over aan een specialist om beschadigingen te vermijden.
  • Minder risico op scheuren en barsten: door de grote elasticiteit van spuitkurk is de kans op scheuren en barsten kleiner dan bij crepi.
  • Ecologischer: spuitkurk bestaat enkel uit natuurlijke en dus milieuvriendelijke producten. Zo is het ecologischer dan crepi.

 

Nadelen van spuitkurk (vs. crepi)

  • Geen ideale afwerking voor isolatie: spuitkurk is warmte- en geluidsbufferend, maar deze bepleistering vormt geen volwaardige isolatielaag. Crepi is dan weer ideaal als afwerking bij het langs buiten isoleren van je gevel.
  • Gevel mag geen oneffenheden bevatten: spuitkurk kan je enkel laten spuiten op een vlakke ondergrond. Je kan deze bepleistering dus niet gebruiken om scheurtjes en andere oneffenheden weg te werken. Dat kan wel bij crepi. Kies je toch voor spuitkurk? Dan moet je de oneffenheden eerst laten herstellen. Da brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.

 

Wanneer spuitkurk kiezen?

Twijfel je tussen spuitkurk of crepi? Spuitkurk is de meest geschikte gevelbepleistering als…

  • je gevel in een goede staat is en geen scheurtjes, barsten, … vertoont.
  • je de structuur van de achterliggende gevel zichtbaar wil houden.
  • je je gevel niet langs buiten laat isoleren.
  • je een onderhoudsvriendelijke en ecologische gevel wil.

 

Prijs spuitkurk

De kostprijs van gespoten kurk is vooral afhankelijk van de oppervlakte van je gevel, het aantal lagen en de moeilijkheidsgraad van de gevelwerken. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 60 à 80 euro per m², incl. btw en plaatsing

TIP: deze prijs kan verschillen van gevelwerker tot gevelwerker. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

 

OPTIE 2: Crepi

crepi vs spuitkurk

Crepi staat ook bekend als sierpleister. Deze bepleistering is verkrijgbaar in 2 grote soorten:

  1. Minerale sierpleister: deze variant bestaat uit zand, kalk en cement. Dit is een ruwere uitvoering van crepi die de vakman in 1 dikke laag (12 à 15 mm) aanbrengt op de gevel. Zo kan je makkelijk oneffenheden als scheurtjes en barsten verbergen. Minerale crepi is dan ook vooral geschikt voor de renovatie van oudere woningen. Na de plaatsing kan de vakman een bepaalde structuur in de crepi ‘krabben’ met een nagelpalet.
  2. Synthetische sierpleister: deze variant bestaat uit kalk, toeslagstoffen en kunsthars. Dit is een egalere uitvoering die de vakman in 3 lagen aanbrengt op de gevel (basislaag, hechtingslaag en afwerkingslaag). Synthetische crepi is vooral geschikt als afwerkingslaag voor buitenisolatie. Door zijn grotere elasticiteit is de kans op scheurtjes kleiner dan bij minerale crepi.

 

Voordelen van crepi (vs. spuitkurk)

  • Ideale afwerking voor buitenisolatie: je gevel langs buiten isoleren is de meest effectieve isolatiemethode. Je verliest bovendien ook geen plaats binnen in je woning. Crepi vormt de ideale afwerkingslaag voor deze isolatiemethode. Dat is bij spuitkurk niet het geval.
  • Gevel mag oneffenheden bevatten: met crepi kan je makkelijk en efficiënt oneffenheden in je gevel wegwerken. Spuitkurk kan je dan weer enkel aanbrengen op vlakke ondergronden.

 

Nadelen van crepi (vs. spuitkurk)

  • Minder vlot te plaatsen: minerale crepi (1 dikke laag) valt vlotter te plaatsen dan synthetische crepi (3 lagen). Toch is de plaatsing van spuitkurk nog makkelijker. De vakman spuit het materiaal namelijk rechtstreeks op de gevel (zonder wapeningsnet, hoekprofielen, …).
  • Minder onderhoudsvriendelijk: crepi wordt sneller vuil dan spuitkurk en ook kleurverandering is mogelijk door mosvorming of de zon. Bovendien is crepi ook niet zo makkelijk te reinigen. Zo mag je minerale crepi nooit reinigen met een hogedrukreiniger. Anders loop je het risico dat er stukken loskomen. Bij synthetische crepi kan dat wel, maar voorzichtigheid is geboden. Je schakelt daarom best een gevelwerker in die gespecialiseerd is in gevelreiniging.
  • Groter risico op scheuren en barsten: synthetische crepi is iets elastischer dan minerale crepi, met een kleinere kans op scheuren tot gevolg. Toch heb je met spuitkurk nog minder kans op scheurvorming.
  • Minder ecologisch: in vergelijking met het natuurlijke spuitkurk is crepi een minder milieuvriendelijke gevelbepleistering.

 

Wanneer crepi kiezen?

Twijfel je tussen crepi of spuitkurk? Crepi is de meest geschikte gevelbepleistering als…

  • je gevel oneffenheden vertoont (scheuren, barsten, gaatjes, …).
  • je de structuur van de achterliggende gevel wil wegwerken.
  • je je gevel langs buiten wil isoleren.

 

Prijs crepi

De prijs van crepi hangt vooral af van het soort sierpleister dat je kiest en of je al dan niet je gevel tegelijk langs buiten laat isoleren. Enkele richtprijzen:

  • Crepi zonder isolatie: gemiddeld 40 à 80 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing
  • Crepi met isolatie: gemiddeld 100 à 140 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

TIP: deze prijzen kunnen verschillen van gevelwerker tot gevelwerker. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

 

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Zowel spuitkurk als crepi zijn decoratieve gevelbekledingen die je gevel beschermen tegen vocht. Bovendien zijn beide materialen verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren. Wat is voor jou dan de beste keuze? Dat hangt in de eerste plaats af van jouw situatie:

  • Spuitkurk is de beste keuze als… je gevel in goede staat is en als je geen isolatie langs buiten laat plaatsen.
  • Crepi is de beste keuze als… je gevel veel oneffenheden vertoont en je graag isolatie langs buiten wil plaatsen.

TIP: twijfel je toch nog tussen spuitkurk of crepi? Een gespecialiseerde gevelwerker helpt je graag bij het maken van de juiste keuze op maat van jouw situatie en wensen. En dat is niet alles… Met een vakman ben je ook zeker van een correcte uitvoering van de gevelbepleistering met kwaliteitsvolle materialen. Wil je gratis offertes bij gevelwerkers actief in jouw buurt ontvangen en vergelijken? Dat kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers