Crepi of gevelsteen: wat kies je?
Is je gevel dringend aan renovatie toe? Of zoek je de beste gevelbekleding voor je nieuwbouwwoning? Dan is de kans groot dat je tussen crepi of gevelsteen zal kiezen. Welke van deze 2 opties kies jij het beste? En wat is de kostprijs per m²? In dit artikel vergelijken we de mogelijkheden en helpen we je kiezen!
Ga snel naar:
OPTIE 1: Gevelsteen
OPTIE 2: Crepi
CONCLUSIE: kies je voor crepi of gevelsteen?
Crepi of gevelsteen: wat past bij jouw gevel?
Doe gerust de test als je rondkijkt in je buurt: let op de gevels en tel de meest voorkomende afwerkingen. De kans is groot dat het vooral om bakstenen en crepi zal gaan. Vanwaar die populariteit? En welke bekleding past het best bij jouw gevel? Wat meer uitleg over beide opties:
- Gevelsteen: gevelsteen is klassiek, maar tegelijkertijd niet oudbollig. Er is eigenlijk een type baksteen voor elke woning: van landelijk en pittoresk tot strak en minimalistisch. Je kiest ook uit tal van kleuren, afmetingen en productietechnieken (bv. getrommeld). Zo bepaal je de gewenste uitstraling van jouw gevelsteen buitenmuren.
- Crepi: gevelbepleistering is enorm veelzijdig als product. Ideaal om je oude gevel te renoveren of om de gevelisolatie van nieuwbouw af te werken. Er is een breed aanbod aan kleuren, structuren en afwerkingen. Zo stem je de look van je crepi gevel nauwgezet af op de stijl die jij voor ogen hebt.
TIP: overweeg de combinatie van gevelsteen en crepi. Deze 2 materialen passen namelijk prachtig bij elkaar. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een gevelspecialist actief in je buurt. Ontvang nu gratis advies en prijzen op maat!
OPTIE 1: Gevelsteen
Gevelstenen zijn één van de meest voorkomende gevelafwerkingen. En het gaat daarbij al lang niet meer alleen over rode baksteen. Er is een breed aanbod aan mogelijke gevelstenen voor je woning.
Waarom kiezen voor gevelsteen?
Je gevel afwerken met gevelsteen op maat is een goede keuze als je…
- houdt van de tijdloze, authentieke uitstraling van een bakstenen gevel.
- genoeg budget hebt voor een afwerking met gevelstenen.
- wil gaan voor de meest duurzame en stevige gevelbekleding.
- je genoeg ruimte hebt voor een extra fundering voor je buitenmuur.
- …
Voor- en nadelen van gevelstenen (vs. crepi)
- Langere levensduur: kwalitatieve gevelstenen gaan makkelijk tot 75 jaar mee. Ze zijn uitstekend bestand tegen wisselende weersinvloeden, vervormingen, hoge druk, … Kortom; gevelsteen is een keuze voor het leven. Crepi zal je sneller moeten vernieuwen.
- Weinig tot geen onderhoud: gevelstenen hoef je bijna niet te onderhouden. Alleen na verloop van vele jaren kan een gevelreiniging en een impregnatie aangeraden zijn om je buitenmuren te beschermen tegen vocht. Een crepi gevel heeft sneller een reiniging en impregnatie nodig.
- Aangenaam binnenklimaat: gevelstenen kunnen zonnewarmte goed opslaan. Zo koelt je woning op koude dagen minder snel af. En in de zomer houden ze de hitte dan weer langer buiten. Die warmteregulerende eigenschappen heeft crepi minder. Al zorg je met een laag gevelisolatie bij crepi natuurlijk ook voor een constant binnenklimaat.
- Duurder dan crepi: een nieuwe buitenmuur met gevelstenen plaatsen is veel arbeidsintensiever dan crepi aanbrengen. Het werk duurt langer, waardoor ook het prijskaartje automatisch hoger zal zijn.
- Langere werkzaamheden: crepi plaatsen verloopt relatief snel. Zo is je gevel in een mum van tijd gerenoveerd. Bij gevelstenen heb je ook een nieuwe fundering nodig en het metselen gaat uiteraard trager. Hou er dus rekening mee dat je gevelproject meer tijd in beslag zal nemen.
- Dikkere gevelafwerking: voor een afwerking met gevelstenen moet je genoeg ruimte hebben aan de buitenkant van je woning. Dat is bij crepi niet het geval vanwege de beperkte dikte van zo’n gevelpleister.
Prijs gevelstenen per m²
De kostprijs voor een nieuwe buitenmuur met gevelstenen hangt vooral af het steentype, het formaat, de plaatsingsmethode, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:
- Nieuwe buitenmuur zonder gevelisolatie: vanaf 90 euro per m², excl. btw & incl. plaatsing
- Nieuwe buitenmuur met gevelisolatie: vanaf 130 euro per m², excl. btw & incl. plaatsing
Een totaalprijs voor jouw nieuwe gevel? Vergelijk dan zeker meerdere offertes van gevelwerkers actief in je buurt. Zo vind je zeker de meest geschikte aannemer voor jouw project. Begin nu met vergelijken!
OPTIE 2: Crepi
Bij nieuwe woningen en grondige renovaties kiezen meer en meer mensen voor een sierlijke gevelpleister. Voor de renovatie van een verweerde gevel is een dikkere minerale crepi ideaal. Wil je ook gevelisolatie aanbrengen? Dan is een dunnere, synthetische crepi de perfecte afwerking. Hieronder wat meer uitleg:
Wanneer kiezen voor crepi?
Je gevel bepleisteren met crepi is een goede keuze als je…
- houdt van een moderne, strakke en minimalistische uitstraling van je woning.
- op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie voor je gevelrenovatie.
- geen ruimte wil verliezen aan de buitenkant van je woning.
- gevel nog oneffenheden of andere beschadigingen vertoont.
- …
Voor- en nadelen van crepi (vs. gevelstenen)
- Goedkoper dan gevelstenen: met crepi ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor je gevelrenovatie of -afwerking voor nieuwbouw. Het materiaal kost minder dan gevelstenen en is uiteraard ook sneller aan te brengen.
- Snellere plaatsing: crepi aanbrengen gaat natuurlijk sneller dan een nieuwe buitenmuur metselen of verlijmen met gevelstenen. Het resultaat? Minder werkuren en dus lagere arbeidskosten.
- Dunne gevelafwerking: siliconen bepleistering is gemiddeld maar 2 à 8 mm dik. Bij een gevelrenovatie betekent dat een groot verschil met een gevelsteen. Zo verlies je weinig tot geen ruimte aan de buitenkant van je woning.
- Kortere levensduur: crepi gaat ook lang mee, maar kan niet op tegen de duurzaamheid van gevelsteen. Die laatste is een keuze voor het leven, terwijl je zo’n gevelpleister gemiddeld na 20 à 30 jaar moet laten vervangen. Vaak heb je ook recht op een garantie van 10 jaar.
- Meer onderhoud: zeker bij lichte kleuren zie je sneller vuil, groene aanslag en algen op sierpleister. In dat geval is het tijd voor een reiniging of eventueel een schilderbeurt. Je zal dus sneller onderhoud moeten laten uitvoeren dan voor een bakstenen muur.
- Minder warmteregulerend: gevelstenen kunnen in de winter beter warmte vasthouden dan crepi. En omgekeerd houdt zo’n gevelpleister de hitte minder goed buiten in de zomer. Gelukkig is dat niet zo erg als je gevelisolatie plaatst. In dat geval ben je ook zeker van een comfortabeler binnenklimaat.
Prijs crepi per m²
De kosten voor crepi hangen vooral af van het type pleister en de gekozen uitvoering. En uiteraard is er ook een groot prijsverschil als je voor crepi met gevelisolatie kiest. Al verdien je die hogere prijs ook snel terug dankzij je lagere energiekosten. Een overzicht van de richtprijzen:
- Crepi zonder gevelisolatie: 65 à 85 euro per m², excl. btw & incl. plaatsing
- Crepi met gevelisolatie: 100 à 130 euro per m², excl. btw & incl. plaatsing
Een totaalprijs voor jouw crepi gevel? Vraag dan meerdere offertes aan bij gevelspecialisten in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijke uitvoeringen, vergelijk je gericht de prijzen, … Start hier je aanvraag!
CONCLUSIE: kies je voor crepi of gevelsteen?
Twijfel je nog sterk tussen crepi of gevelsteen voor je renovatieproject of nieuwbouwwoning? Je uiteindelijke keuze hangt af van de volgende factoren:
- Budget: hou je de kosten van het project graag wat beperkter? Dan zal je ongetwijfeld neigen naar een gevelpleister. Hou je enorm van de look van baksteen en heb je genoeg budget? Dan zal je keuze voor gevelsteen ook snel gemaakt zijn.
- Persoonlijke smaak: voor vele mensen gaat er niets boven de tijdloze klasse van een bakstenen gevel. Hou je het graag wat strakker en egaler? Dan is een sierpleister zeker een goed alternatief voor zo’n gemetselde buitenmuur.
- Ruimte aan de buitenkant van de woning: gevelisolatie en een nieuwe stenen buitenmuur nemen behoorlijk wat ruimte in beslag aan de buitenkant van huizen. Dat is niet bij elke woning mogelijk. Heb je te weinig ruimte? Dan kies je beter voor een dunne gevelafwerking zoals crepi.
- Staat van je huidige gevel: gaat het om een oneffen buitenmuur met veel beschadiging? Dan laat je die het best wegwerken met een dikkere laag minerale crepi. Is je huidige gevel echter nog egaal? Dan is het veel makkelijker om daar een nieuwe buitenmuur tegen te metselen of te verlijmen.
TIP: laat je goed adviseren door meerdere gevelspecialisten. Zo neem je een weloverwogen beslissing voor jouw project. Je komt gratis en vrijblijvend in contact met zulke ervaren vakbedrijven via onze offerteservice!