Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.nl
banner image

Soorten crepi

Crepi ken je waarschijnlijk ook als een sier- of gevelpleister. Met crepi kan je snel, eenvoudig én budgetvriendelijk je gevel renoveren. Je kan daarbij kiezen voor 2 soorten crepi: minerale en siliconen crepi. In dit artikel bieden we je een overzicht van deze types, de voor- en nadelen en hun prijzen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: minerale crepi
OPTIE 2: siliconen crepi
CONCLUSIE: welk soort crepi kies ik het best?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

OPTIE 1: minerale crepi

Minerale crepi bestaat volledig uit natuurlijke bestanddelen. Dat zijn kalk, zand, cement, kleurpigmenten en water. Een vakman brengt deze soort crepi in 1 laag op je gevel aan (gem. 12 à 15 mm dik). Daardoor krijg je een ruwere gevelpleister in vergelijking met synthetische crepi.

 

Voordelen minerale pleister

 • Milieuvriendelijk: draag jij duurzaamheid hoog in het vaandel? Dan is dit soort crepi de ideale keuze omdat deze pleister geen schadelijke stoffen bevat.
 • Waterkerend & dampopen: het dampopen karakter van minerale sierpleister minimaliseert de kans op vochtproblemen en schimmels binnenshuis (bij een gebrekkige verluchting). Minder vochtophoping betekent ook dat je gevelbekleding minder gevoelig is voor vorstschade.
 • Ideaal bij renovatie: woon je in een verouderde woning waarvan de gevel er niet meer mooi uitziet? Dan is minerale crepi ideaal. Doordat een vakman de pleister in 1 dikke laag aanbrengt, kan hij makkelijk oneffenheden zoals scheurtjes in je buitenmuren wegwerken.
 • In de massa gekleurd: gaat jouw voorkeur uit naar zwarte of donkerkleurige crepi? Weet dan dat minerale sierpleister in de massa gekleurd wordt. Beschadigingen vallen in dit geval minder snel op dan bij siliconenpleister, waarvan enkel de toplaag met pigment vermengd is.

LET OP: deze gevelpleister scheurt iets eenvoudiger dan kunstharspleister. Daarom kiest een vakman vooral voor siliconen crepi in combinatie met isolatie. Bovendien is minerale pleister door z’n natuurlijke samenstelling iets gevoeliger voor mosgroei. Dit voorkom je door je gevel na de plaatsing te hydrofoberen.

 

Hoeveel kost minerale crepi?

De prijs voor minerale gevelpleister is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan de totale oppervlakte, de afwerking, de complexiteit van de klus, … Een overzicht:

 • Prijs zonder isolatie: gem. € 60 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Prijs met isolatie: gem. € 85 à 110 (excl. btw, incl. plaatsing)

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Wens je graag een prijsberekening op maat van jouw project? Kom dan gratis in contact met verschillende professionals actief in jouw regio en ontvang verschillende offertes. Start hier je aanvraag.

 

 

soorten crepi

 

OPTIE 2: siliconen crepi

Ongetwijfeld heb je al van siliconen crepi gehoord onder de benamingen ‘kunstharspleister’ of ‘synthetische crepi’. Deze gevelbepleistering is ook opgebouwd uit kalk, maar dan aangevuld met kunsthars en verscheidene andere toeslagstoffen en kleurstoffen.

 

Voordelen synthetische pleister

 • Moderne en egale afwerking: dit type gevelpleister brengt een vakman in 3 lagen aan, maar blijft dun (2 à 8 mm). Daardoor is een strak eindresultaat mogelijk, op voorwaarde dat de ondergrond egaal is en in goede staat verkeert.
 • Sterk en elastisch: de verschillende bestanddelen in siliconen crepi maken van het geheel een stevige en sterke gevelpleister. Toch is kunsthars elastisch, waardoor de kans op scheuren zo goed als nihil is. Daarom is het de ideale afwerking in combinatie met gevelisolatie.
 • Minder gevoelig aan vuil: de synthetische stoffen zorgen ervoor dat een siliconen crepi een stuk minder vuilgevoelig is. Bij een fikse regenbui spoelt het vuil makkelijker van de  gevelbekleding af.  Let wel, dit betekent niet dat je crepi nooit vuil zal worden.
 • Bepleistering i.c.m. isolatie: siliconen crepi is elastisch en hecht zich moeiteloos vast aan diverse ondergronden. Daarom is de pleister zo geschikt in combinatie met gevelisolatie.

LET OP: kunstharspleister is niet de meest ecologische keuze. Als je dit belangrijk vindt, opteer je beter voor minerale pleister. In de meeste situaties is het een must om voorafgaand een grondige gevelreiniging uit te voeren en eventueel enkele lokale herstellingen. Zo kunnen oneffenheden het eindresultaat niet beïnvloeden.

 

Hoeveel kost siliconen crepi?

De prijs voor gevelpleister met kunsthars hangt af van de totale oppervlakte, de afwerking, de moeilijkheidsgraad van de werken, of je de plaatsing al dan niet combineert met gevelisolatie, … Een overzicht:

 • Prijs zonder isolatie: gem. € 65 à 85 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Prijs met isolatie: gem. € 100 à 130 (excl. btw, incl. plaatsing)

BELANGRIJK: deze prijzen kunnen in realiteit afwijken. Daarom raden we je aan om een prijsberekening op maat van jouw project te laten maken. Kom gratis in contact met onze professionals via ons aanvraagformulier.

 

 

crepi soorten

 

CONCLUSIE: welke soort crepi kies ik het best?

Hoe bepaal je nu welke soort crepi het meest geschikt is voor jouw project? Onderstaande factoren zijn doorslaggevend in je beslissing:

 • Budget: kunstharspleister is vaak duurder dan z’n ecologische tegenhanger. Gaat het over een grote oppervlakte? Wil je isoleren? Werk je het geheel af door een waterafstotende laag aan te brengen (hydrofoberen)? Of plaats je nadien een gevelplint? Dan loopt het kostenplaatje op. Hou je budget dus in de gaten als je keuzes maakt.
 • Staat van de gevel: minerale pleister is een erg geschikte toepassing voor oudere woningen omdat je er makkelijk oneffenheden, scheuren,… mee kan verbergen. Bij nieuwbouw raden we eerder synthetische pleister aan vanwege de egale uitstraling, de beperkte dikte, …
 • Onderhoud: een crepi op basis van siliconen is doorgaans minder vatbaar voor vervuiling. Bovendien kan je in dit geval zelf voorzichtig aan de slag met een hogedrukreiniger. Let wel, we raden een professionele reiniging van je crepi aan om schade te voorkomen.
 • Uitstraling: streef je echt die authentieke bepleisterde look na? Dan is minerale pleister de meest voor de hand liggende keuze. Is je woning eerder modern en wil je die naar analogie voorzien van een strakke afwerking? Opteer dan voor siliconenpleister.

Om de keuze voor jou te vereenvoudigen, sommen we de verschillende kenmerken op in een tabel. Welke crepi je uiteindelijk kiest, berust dus geheel op wat jij belangrijk vindt:

Minerale pleisterSiliconen pleister
Prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)€ 65 à 100€ 70 à 120
Opbouw1 laag3 lagen
UitzichtDikke(re) laag met structuurEgaal en strak
Staat ondergrondBij oudere woningen mogelijkMoet net en effen zijn
OnderhoudGevoeliger voor mosgroeiMinder snel vuil
GevelisolatieMinder voor de hand liggendMeest gekozen want elastischer

 

TIP: laat je adviseren door een professional!

Twijfel je nog welke soort crepi het meest geschikt is voor jouw woning? Of ben je op zoek naar een ervaren plaatser? Via het aanvraagformulier brengen we je gratis in contact met diverse vakmannen uit jouw regio. Zo kan je gericht prijsvoorstellen vergelijken en ontvang je advies op maat van jouw situatie.

Gratis verschillende professionals vergelijken? Dat kan! Vul daarvoor het onderstaande formulier in:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers