Gevel bepleisteren? Crepi reinigen / herstellen / schilderen? Vraag online offertes aan.

Crepi op hout

Wil je jouw woning, tuinhuis, poolhouse, … in houtbouw voorzien van een afwerking in crepi? Dat kan! Crepi op een houten constructie plaatsen verloopt wel net iets anders dan bij andere ondergronden. Er zijn aangepaste technieken en materialen nodig en ook de gevelisolatie vraagt extra aandacht. Hoe crepi op hout wordt aangebracht en hoeveel het kost ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar: soorten crepiprijsdoe-het-zelf of vakman?offertes aanvragen

 

 

Werkwijze crepi op hout plaatsen

Of het nu gaat om houtskeletbouw, massieve houtbouw of een staalconstructie met muren uit houten OSB-platen. Om crepi op hout te plaatsen moet eerst buitenmuurisolatie aangebracht worden.

Om er achteraf crepi op te kunnen aanbrengen worden daarvoor harde isolatieplaten gebruikt. Populaire materialen zijn EPS-platen of polystreenplaten. Deze worden op de houten ondergrond verlijmd in diktes die variëren van 15 tot 22 cm. Vaak wordt nog extra geïsoleerd aan de binnenzijde door de vrije ruimte tussen het houtwerk op te vullen met isolatieschuim. Dat zorgt voor extra thermische én akoestische isolatie.

TIP: een professionele isolatieplaatser kan aan de hand van een grondige analyse van jouw situatie en gevel bepalen welk isolatiemateriaal en -dikte het meest geschikt is. Benieuwd naar een voorstel op maat? Kom in contact met erkende isolatieplaatsers actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Crepi en beschermende coating aanbrengen

Na het aanbrengen van de isolatie wordt de houtbouw afgewerkt met crepi (meer daarover later in het artikel). Om de duurzaamheid van de crepi gevelbekleding te garanderen, kan je er na de plaatsing een beschermende coating op laten aanbrengen. Daardoor blijft de crepi op het hout beter beschermd tegen vocht, weersinvloeden en vuil.

 

 

Soorten crepi

Houten constructies kunnen, net zoals ondergronden in andere materialen, afgewerkt worden in 2 soorten crepi:

 

SOORT 1: minerale crepi

crepi op hout

Wat is het: Minerale crepi bestaat uit een mengsel van zand, cement en kalk. Het is een natuurlijk product met een dampopen en waterkerend karakter waardoor het oppervlak goed beschermd blijft tegen vocht. Doordat het in de kern gekleurd wordt, is minerale crepi ook erg kleurvast.

Plaatsing: minerale crepi wordt aangebracht in 1 laag van 12 tot 15 mm. Indien gewenst kan je ook structuur in het oppervlak laten aanbrengen. Dat gebeurt door de sierpleister te krabben of te schuren met een krabblok of schuurblok.

Prijs minerale crepi + isolatie : € 100 à 125 per m² (incl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

SOORT 2: synthetische crepi

crepi op houtskelet

wat is het: synthetische crepi (kunstharspleister of siliconenpleister) is flexibeler dan minerale crepi en daardoor beter beschermd tegen scheurvorming. Verder is het goed bestand tegen vuil, vocht, weersinvloeden en mossen, algen en schimmels. Aangezien enkel de bovenste laag gekleurd wordt (deze crepi wordt aangebracht in 3 lagen), is synthetische crepi minder kleurvast dan de minerale variant. Dit type is wel het meest aangeraden als je crepi plaatst i.c.m. isolatie.

Plaatsing: synthetische crepi wordt aangebracht in 3 lagen:

  • Basislaag op cement- of kalkbasis (eventueel verstevigd met een wapeningsnet).
  • Primerlaag om een goede hechting van de crepi te verzekeren.
  • Afwerkingslaag in synthetische crepi. Hierbij zijn verschillende kleuren en korrelgroottes mogelijk.

Prijs synthetische crepi + isolatie : € 110 à 135 per m² (incl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

 

Prijs crepi op hout

Hoeveel je betaalt om crepi op een houten constructie te laten aanbrengen, is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type crepi, de moeilijkheidsgraad van de werken, de oppervlakte, de gewenste afwerking, … Gemiddeld betaal je € 100 à 135 per m² (incl. btw) voor het laten plaatsen van crepi i.c.m. isolatie. Ontvang en vergelijk prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

Crepi op hout zelf plaatsen of laten plaatsen?

Bij het plaatsen van crepi komen heel wat technische zaken kijken waar je als doe-het-zelver misschien geen kennis van hebt. Er moet bijvoorbeeld niet alleen bepaald worden welk isolatiemateriaal in welke dikte het meest geschikt is voor jouw situatie. Het aanbrengen van crepi zelf is ook een techniek dat echt vakmanschap vereist.

Je schakelt dus best een professionele plaatser van crepi in. Deze komt bij jou langs om alle technische zaken te bekijken en te bespreken. Een vakman kan je daarbij gepast adviseren en informeren én zorgt voor een correcte plaatsing zodat jij verzekerd bent van een kwalitatief en mooi resultaat.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende plaatsers van crepi. Zo kan je makkelijk prijzen, realisaties, soorten crepi, isolatiematerialen, … vergelijken en krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes via onderstaand formulier.