Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.nl
banner image

Kaleien of crepi: hoe gevel afwerken?

De gevel van je woning kan je op allerlei manieren afwerken. Om je huis extra karakter te geven, kan je jouw buitenmuren kaleien of met crepi bepleisteren. Wat zijn de verschillen tussen deze technieken en voor welke afwerking kies je? In dit artikel vergelijken we beide opties!

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel verven met kalei
OPTIE 2: gevel bepleisteren met crepi
CONCLUSIE: kaleien of crepi voor mijn gevel?

Vergelijk nu offertes van gevelspecialisten!

 

 

Waarom kiezen voor kaleien of crepi?

Je gevel laten bepleisteren of schilderen met kaleiverf zorgt voor een unieke uitstraling van je woning. Het zijn 2 technieken die hun meerwaarde al uitgebreid hebben bewezen. Maar wat zijn nu de voornaamste verschillen? En kies jij voor crepi of kaleien? Wat meer uitleg:

 • Gevel kaleien: wil je je oude gevel opknappen? Als je je buitenmuren laat kaleien, ben je af van de oneffenheden en bewaar je de achterliggende structuur van de gevel. Deze techniek zorgt ook voor een karakteristieke, landelijke en zachte uitstraling.
 • Gevel bepleisteren met crepi: ga je voor een modernere, strakke stijl? En wil je eventueel ook je buitenmuren isoleren? Dan is crepi de ideale afwerking. Met zo’n sierpleister is de vroegere structuur van je gevel ook helemaal weggewerkt.

Je buitenmuren kaleien of crepi plaatsen? Kijk samen met een specialist naar de mogelijkheden voor jouw huis. Zo krijg je advies op maat over beide gevelafwerkingen en kies je de beste afwerking voor jouw buitenmuren. Start hier je aanvraag!

 

OPTIE 1: gevel verven met kalei

crepi of kaleien

Kaleien is een oude, oerdegelijke techniek om muren te schilderen. De methode is in de loop van de jaren verfijnd om de levensduur en kwaliteit te verhogen. Met een kaleiverf, die voornamelijk bestaat uit kalk, schildert een gevelspecialist met een blokkwast de hele gevel. Kaleien is een goede keuze in deze situaties:

 • Je wil de structuur van je oude gevel behouden en alleen de beschadigingen wegwerken.
 • Je wil een nieuwe landelijke en decoratieve look voor je woning creëren.

 

Gevel kaleien: stappenplan

Je gevel vernieuwen vergt de nodige voorbereiding en tijd. Bij het kaleien van een gevel volgt een expert meestal de volgende stappen:

 

 1. Gevel voorbereiden

  Het is belangrijk om de ondergrond zo schoon mogelijk te maken. Een expert zal de dakgoten en andere onderdelen afdekken die niet hoeven te worden geschilderd. Om de kaleiverf goed te laten hechten aan de buitenmuren zal hij die eventueel ook bevochtigen.

 2. Kaleimengsel maken

  Een vakspecialist voegt gebluste kalk toe aan zuiver water. Aan dat mengsel voegt hij nog rivierzand toe. Hierna zijn nog kleurpigmenten toe te voegen voor je gewenste kleur.

 3. Gevel kaleien

  Een expert schildert eerst een klein oppervlak om de verf te testen. Je laat je hele gevel het beste in 1 keer schilderen. Voor een optimaal resultaat zal de specialist de verf in meerdere lagen aanbrengen.

 4. Buitenmuren afwerken

  Voor het schilderen met kaleiverf heb je verschillende opties. Naast de gekozen kleur kan je ook een unieke structuur kiezen. Een zanderige, strepige of een genuanceerde look? Alles is mogelijk om jouw gevel naar wens af te werken.

 

 

Huis kaleien: eigenschappen

Je muren kaleien heeft een paar specifieke kenmerken. Een gevel kaleien zorgt voor de volgende zaken:

 • Waterafstotend: een muur die met kalei is behandeld, is veel beter bestand tegen weersinvloeden. Door de ademende laag rond je huis, blijft je gevel ook vochtvrij. Kaleiverf is een echte warmte- en vochtregelaar.
 • Beschermend: de gevel is niet hermetisch afgedicht en dat helpt om de muren beter te beschermen. De laag beperkt de condensvorming en is bestand tegen hevige regen en vorst.
 • Verkleuren: een gevel kaleien heeft ook nadelen. Zo moet je de muren na verloop van tijd onderhouden, want ze kunnen verkleuren. De gevel kan een doffere kleur krijgen of zelfs helemaal verkleuren.

 

Prijs gevel kaleien

Je gevel in een nieuw jasje steken kost natuurlijk geld. Een aannemer geeft je meestal een prijs per vierkante meter, gemiddeld tussen € 25 à 40 per m² (excl. btw, incl. arbeidskosten). Wil je alle buitenmuren rond je woning voorzien van een kaleilaagje? Hoe groter het oppervlak, hoe lager de prijs per m².

TIP: laat je exacte prijs berekenen! Neem contact op met een ervaren aannemer voor een analyse op locatie. Na deze inspectie van je gevel krijg je dan een nauwkeurig prijsvoorstel. Ontvang hier meerdere offertes.

 


OPTIE 2: gevel bepleisteren met crepi

crepi gereinigd

Een tweede manier om je woning te bekleden is met crepi. Op deze manier je gevel bepleisteren kan op 2 manieren: met een minerale sierpleister of een kunsthars pleister. Voor welk type crepi kies je in jouw situatie? Beide opties op een rijtje:

 • Je wil minerale crepi om met een dikkere laag oneffenheden en beschadigingen weg te werken.
 • Je wil kunsthars pleister als dunne, elegante afwerkingslaag voor buitengevelisolatie.

 

Crepi plaatsen: stappenplan

Om je gevel met crepi te bepleisteren, denk je beter al eens na over de uitvoering . Met dit stappenplan krijg je een beeld van de belangrijkste stappen:

 

 1. Gevel voorbereiden

  Het is ook hier belangrijk om de ondergrond zo schoon mogelijk te maken. Een expert kan op vrijwel iedere ondergrond sierpleister plaatsen.

 2. Wapeningsnet maken

  Een vakspecialist moet een wapeningsnet voorzien om te kunnen pleisteren. Dit net voorkomt dat de buitenmuren scheuren. Als een specialist de bescherming heeft aangebracht, begint hij met de crepi zélf.

 3. Crepi aanbrengen

  Als je crepi laat plaatsen, hangt de werkwijze af van welke soort crepi je hebt gekozen. Een expert brengt synthetische pleister in drie lagen aan: een basislaag, een hechtingslaag en de  crepi afwerking. Minerale pleister is daarentegen in één dikkere laag aan te brengen.

 4. Crepi afwerken

  De sierpleister is verkrijgbaar in alle RAL-kleuren. Je kan de kleur van je gevel volledig afstemmen op je persoonlijke voorkeur. De juiste crepi kleuren zorgen voor een groot deel voor de stijl van je huis en hoe de woning in de omgeving opgaat.

 

 

Gevel crepi: eigenschappen

Naast de grote hoeveelheid opties zijn er nog interessante eigenschappen van crepi om rekening mee te houden. Een kort overzicht:

 • Energiebesparend: als je je muur met crepi wil bepleisteren, is het vaak aangeraden om ook meteen te isoleren. Het is een makkelijke combinatie om de EPC-waarde van je woning  te verbeteren.
 • Beschermend: de sierpleister op je gevel is waterafstotend en dampopen. Hevige regenbuien zorgen dus niet voor insijpelend vocht in de buitenmuren. Bij synthetische crepi zijn er siliconen toegevoegd om beter bestand te zijn tegen slechte weersomstandigheden.
 • Tijdig onderhoud: een gevel met crepi kan op termijn vies worden, zeker bij lichtere kleuren. Uiteindelijk zal je je sierpleister dus moeten laten reinigen om die fraaie uitstraling te behouden.

 

Prijs gevel bepleisteren met crepi

Een gevel met een sierpleister bekleden is vaak duurder dan kaleien. De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort gevelbepleistering en de mogelijkheid om de gevel te isoleren. In deze tabel vind je enkele richtprijzen:

Type gevelafwerkingGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Crepi zonder isolatie € 65 à 85 per m²
Crepi met isolatie€ 100 en 130 per m²
Houten gevelbekleding€ 100 à 200 per m²

Laat je exacte prijs berekenen! Neem contact op met een ervaren specialist om je situatie te bekijken. Zo weet je precies hoe je te werk moet gaan. Ontvang hier vrijblijvend meerdere offertes.

 


CONCLUSIE: kaleien of crepi?

Crepi en kaleien zijn allebei dunne, decoratieve afwerkingen die je gevel doeltreffend beschermen tegen vorst en regen. Maar wat is voor jou nu de beste keuze? Vallen beide stijlen in de smaak en weet je echt niet waarvoor je moet kiezen? De volgende factoren zijn bepalend voor jouw beslissing:

 • Budget: als je budget beperkt is, kies je er beter voor om je gevel te kaleien. Zo’n decoratieve schilderbeurt is meestal goedkoper dan een sierpleister.
 • Staat van de gevel: zijn je buitenmuren op verschillende plaatsen beschadigd en is de ondergrond niet in goede staat? Met crepi zorg je voor een mooier resultaat en is de gevel beschermt beter in de toekomst.
 • Isolatie: wil je je muren ook isoleren? Dan is crepi een logische keuze. Een aannemer kan dan je gevel langs de buitenkant isoleren met PUR- of PIR-platen en die afwerken met een kunstharspleister. Ga je voor kaleiverf? Dan zou je je binnenmuren moeten isoleren en verlies je zo veel ruimte in je woning.
 • Persoonlijke wensen: past een moderne look niet echt bij je huis? Een gevel kaleien brengt door zijn structuur meer charme dan de minimalistische uitstraling van crepi. Wil je liever een strakker eindresultaat? Dan is een crepi gevel ongetwijfeld meer je ding.

 

Maak je keuze met een expert!

Samen met een ervaren aannemer kan je kijken wat het beste past bij jouw woning. Zo maak je een weloverwogen keuze. Via ons offerteformulier kan je je persoonlijke wensen doorgeven en kom je in contact met geschikte specialisten:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers