Crepi.nl

Crepi schilderen: info & mogelijkheden

Crepi schilderen is ideaal als reinigen onmogelijk is of wanneer je je gevel een nieuwe look wil geven. Met behulp van de juiste verfen op basis van acryl of silicaat en met behulp van de juiste verfrollers, kom je al een heel eind. In dit artikel lees je meer info over het schilderen van crepi voor verschillende gevels. Prijzen op maat kan je aanvragen via onze online offertepagina.

 

 

Kiezen van de juiste verf

Als de crepi vervuild is of als je gewoon een andere kleur wilt, kan je  crepi schilderen. Indien de pleisterlaag niet beschadigd is en voldoende stabiel dan kun je deze gaan schilderen met een geschikte verf. Daarbij is het van belang dat je een verf neemt die goed ademend is. Tegenwoordig zijn nagenoeg alle verfsystemen voor gevels ademend en zijn de verschillen op dit gebied no meer zo groot als vroeger. Populair zijn de verven op acryllaatbasis die je in meerdere lagen moet aanbrengen. Je kan ook kiezen voor silicaatverf.

 

TIP: Kies altijd voor een goede kwaliteit verf! De wat duurdere soorten dekken over het algemeen erg goed waardoor je in de regel maar 2 verflagen hoeft aan te brengen. Hoe minder lagen, hoe beter de gevel kan blijven ademen.

 

crepi schilderen gevel

 

Crepi schilderen: silicaatverf

Naast acryllaatverf kun je voor het schilderen van crepi ook silicaatverf gebruiken. Dit is een minerale verf op basis van silicaat. Silicaat is een minerale grondstof die ook wel voor de productie van glas wordt gebruikt. Dit type verf is erg geschikt voor het schilderen van minerale crepi maar het kan ook toegepast worden op kunstharsgebonden sierpleister. Een aantal voordelen van silicaatverf:

  • Veegvast, dus makkelijk te reinigen
  • Zeer hoge dampdoorlaatbaarheid
  • Goede dekking, gelijkmatige structuur
  • Volledig natuurlijk product
  • Weerbestendig, goede bescherming tegen (slag)regen.

 

crepi schilderen verf

 

Verfrollers voor crepi schilderen

Er zijn speciale rollers in de handel waarmee je crepi kunt schilderen. Hoe grover de structuur, hoe langer de haren op een roller moeten zijn. Indien je een grove krabpleister wil gaan schilderen dan kun je het beste een langharige vachtroller gebruiken in combinatie met een blokwitter. De blokkwast komt vooral goed van pas bij de diepe structuren en lastig te bereiken plaatsen.

Grove crepi is een stuk lastiger te schilderen dan crepi met een fijne structuur. Een professionele schilder kan er ook voor kiezen om de gevel te spuiten. Dat gaat een stuk sneller en geeft in de regel ook een egaler resultaat.

 

verfroller crepi

 

Belang van de grondlaag

Wanneer je crepi gaat schilderen dan moet je in de meeste gevallen eerst een grondlaag (primer) aanbrengen. Er zijn diverse soorten primers te koop. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van het soort crepi (minerale crepi of siliconenpleister).

De primer dient ervoor om de zuigkracht van het pleisterwerk op te heffen zodat de verf niet direct in de poriën van de gevel gaat trekt. Tevens bevordert het de aanhechting van de verf. Vooral op poederige ondergronden is een speciale primer erg belangrijk omdat je hiermee de toplaag kunt fixeren.

 

crepi schilderen grondlaag

 

Tips bij gevels met vochtproblemen

Bij gevels met vochtproblemen moet je de nodige voorzichtigheid betrachten. Je kunt deze niet zomaar overschilderen met een willekeurige verf omdat dit tot een verergering van het vochtprobleem kan leiden. Bij probleemgevels heb je een verf met hoge dampdoorlaatbaarheid nodig.

Het beste kun je advies inwinnen bij een professionele schilder. Wellicht moet eerst het vochtprobleem worden opgelost voordat over gegaan kan worden tot schilderen maar soms kan een aangepast verfsysteem ook prima worden gebruikt. Spreek in elk geval de garantievoorwaarden goed door wanneer je een probleemgevel laat schilderen.

 

Crepi schilderen na hydrofuge

Houd er rekening mee dat je een gevel die behandeld is met hydrofuge de eerste jaren (minimaal 5) niet mag schilderen met een watergedragen verf. Controleer dus eerst of de gevel een dergelijke behandeling heeft gehad.

Hydrofuge is een andere benaming voor impregneren. Hierbij wordt een vochtwerend middel op de gevel aangebracht waarna deze voor lange periode beschermd is tegen indringing van vocht. Een gevel die is geïmpregneerd zal minder snel vuil worden en is goed beschermd tegen weersinvloeden.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers