Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Crepi.nl
banner image

Zelf crepi gevel reinigen: werkwijze & prijs

Lichte crepi gevels kunnen na verloop van tijd een groene of donkere aanslag krijgen. Dit komt door algen, mossen, schimmels en roet. Wil je de mouwen opstropen en zelf je crepi gevel reinigen? In dit artikel lees je over de technieken, de meest gemaakte fouten en wat doe-het-zelven gemiddeld kost vergeleken met een professionele reiniging door een vakbedrijf!

Ga snel naar:
Hoe zelf crepi gevel reinigen?
Crepi zelf reinigen: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Zelf reinigen of gevelreiniger?
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Is zelf een crepi gevel reinigen een goed idee?

Of zelf je crepi reinigen een slim plan is, hangt af van de staat van je gevel. Wanneer het gaat om milde vervuiling zoals algen, mos en roetvervuiling kan je zelf de handen uit de mouwen steken en zo kosten besparen. Bij zwaardere vervuiling is dit wel afgeraden. Wil je zelf je crepi gevel reinigen? Hou dan rekening met de volgende factoren:

  • Zware en riskante klus: omdat de meeste woningen 2 verdiepingen hoog zijn, is het belangrijk om veilig te werk te gaan. Een stelling is bv. een must. Het is namelijk niet slim om met apparatuur op een ladder te staan.
  • Zelf materiaal kopen en/of huren: een hogedrukreiniger of een stoomreiniger die geschikt is voor gevels zijn prijzig. Als je er nog geen bezit, is huren waarschijnlijk de betere optie. Uiteindelijk maak je zelf deze berekening. Als de kosten toch hoog oplopen, is een expert inschakelen misschien beter.
  • Risico op schade aan je crepi gevel: zelfs al ben je een getrainde klusser, er kan altijd iets fout gaan. Crepi herstellen of vernieuwen zal uiteindelijk meer kosten dan de reiniging.
  • Geen garantie op je gevelreiniging: als je schade veroorzaakt aan je gevel of als je niet blij bent met het resultaat, dan is dit voor je eigen rekening. Een vakspecialist is hiervoor verzekerd en jij dus ook.

Is zelf crepi reinigen de moeite waard? Dit moet je zélf beslissen. Crepi is niet de makkelijkste of goedkoopste gevel om zelf te reinigen. Kies je dus toch liever voor een professional voor jouw project? Kom in contact met meerdere experts in je buurt!

crepi gereinigd

 

Hoe zelf crepi gevel reinigen?

Hoe jij je crepi het beste reinigt? Dat hangt vooral af van het type sierpleister op je gevel. We zetten de meest geschikte werkwijzen op een rijtje:

 

1. Minerale crepi = nevelstralen

Deze soort crepi is een dikkere (12-15mm) en van natuurlijke materialen, in tegenstelling tot siliconen crepi.  De beste techniek voor minerale crepi is nevelstralen, een techniek die te vergelijken is met een milde manier van zandstralen. Hierbij spuit je een straalmiddel (mengsel van zand en water) onder lage druk tegen je gevel. Deze techniek is bv. erg geschikt om mossen en algen te verwijderen. Ook is de afstand en korrelgrootte van het straalmiddel van groot belang.

 

2. Siliconen crepi = stoomreinigen

Siliconen crepi is een dunnere (2-8 mm), synthetische soort crepi. Stoomreinigen is de beste techniek om dit type crepi te reinigen. Dit doe je door met hete (120-160°C) stoom onder lage druk je gevel te reinigen. Het is daarom ook een ecologische en goedkope keuze, omdat je alleen water gebruikt. Het is echter niet aangeraden om dit zelf te doen. Laat dit dus over aan een ervaren gevelwerker.

 

Kan ik ook met de hogedrukreiniger aan de slag?

Het is in principe mogelijk voor siliconen crepi, maar zet de hogedrukreiniger dan op de laagste waterdruk en hou voldoende afstand. De kans op beschadiging is groter met zo’n reiniger. Gaat het om minerale crepi? Vermijd dan het gebruik van een hogedrukreiniger. Ook al is dit een dikkere soort crepi, is het tegelijkertijd toch fragieler dan kunstharspleister.

Wil je schade aan je crepi gevel voorkomen? Dan raden we af om zelf je gevel te reinigen. Een expert heeft veel vakkennis, gebruikt gepast materiaal en biedt je zekerheid door een nette garantieregeling. Kies voor een expert actief in je buurt.

 

Crepi zelf reinigen: hoeveel kost het?

Als je zelf je crepi gevel reinigt, moet je ook denken aan de aankoop van al het nodige materiaal. In de onderstaande tabel geven we enkele geschatte prijzen voor deze benodigdheden:

Nodige materialenGemiddelde kostprijs
hogedrukreiniger150 - 500 euro
reinigingsproducten5 - 15 euro per liter
stelling100 - 400 euro

TIP: maak de vergelijking met een professionele reiniging. De kostprijs ligt tussen de 5 en 10 euro per m² (incl. btw) voor een stoomreiniging. Voor nevelstralen betaal je tussen de 15 en 20 euro per m² (incl. btw). Wil je graag een prijs aanvragen? Dat kan via ons offerteformulier.

 

zelf crepi reinigen

 

Belangrijke aandachtspunten

Als je overweegt om zelf aan de slag te gaan, moet je op enkele aandachtspunten letten. Hieronder een checklist met de belangrijkste factoren:

 

  • Inspecteer je gevel: is de vervuiling diep ingetrokken en hardnekkig, zonder scheuren of beschadiging? Dan is je gevel laten verven beter. Heb je kleine barsten of scheuren? Dan laat je je gevel herstellen. Is de gevel zwaar beschadigd (grote scheuren, stukken crepi die loskomen of verpoederde crepi)? Dan is de laag crepi vernieuwen de beste keuze.
  • Kies een methode op maat van het type crepi: meestal ga je voor een stoomreiniging bij een laag siliconen crepi, maar de hogedrukreiniger is ook te gebruiken als je voorzichtig te werk gaat. Minerale crepi reinig je het beste door te nevelstralen, altijd onder lage druk.
  • Let op je eigen veiligheid: de meeste gevels zijn hoger dan 1 verdieping. Dit betekent dat je vrijwel altijd op hoogte moet werken. Daarom is een stelling kopen of lenen geen overbodige luxe. Je werkt ook met apparatuur en zal veel moeten bewegen om de hele gevel te bereiken. Dit maakt het gebruik van een ladder erg gevaarlijk. Naast een stelling raden we ook valbescherming aan. Een gebroken been of arm heb je sneller dan je denkt.
  • Scherm je ramen en deuren af: je ramen en deuren zijn bestand tegen regen, maar tegen een hogedrukreiniger of chemische schoonmaakmiddelen zijn deze niet altijd opgewassen. Bescherm je ramen & deuren dus als je deze middelen gaat toepassen.
  • Kijk uit met de producten die je gebruikt: er bestaan mosverwijderaars die je kan inborstelen, maar je weet nooit wat dan de uitkomst is bij crepi. Ga ook zeker niet aan de slag met azijn of bleekwater. Crepi is een kalkproduct, waardoor het erg gevoelig is voor zure middelen.
  • Voorkomen is beter dan genezen: wil je voorkomen dat je snel weer je gevel moet reinigen? Dat kan door je crepi te laten impregneren met een vochtwerend middel (hydrofuge). Dit beschermt je gevel tegen vuil en vocht, waardoor ook mossen en algen langer wegblijven. Je kan je gevel zelf impregneren, óf dit overlaten aan een vochtspecialist.

 

Zelf crepi reinigen of gevelwerker inschakelen?

Of je handig genoeg bent om je eigen crepi gevel schoon te maken, moet je zelf beslissen. Het blijft uiteindelijk een risico, zeker als je geen ervaren klusser bent. Meer weten over de voordelen van een expert? We zetten ze hier op een rijtje:

 

  • Professionele inspectie en advies op maat: de gevelwerker zal uit ervaring de beste reinigingstechniek kiezen voor jouw gevel. Daarnaast zal hij ook direct kunnen inschatten of de gevel niet te vuil of beschadigd is. Misschien is verven of herstellen bv. een betere oplossing.
  • Kwalitatieve producten en geschikt gereedschap: je moet geen fortuin uitgeven voor kwalitatief materiaal als je dit nauwelijks zal gebruiken in de toekomst. En bij gehuurd materiaal hoef je niet in te schatten hoe lang je het nodig hebt.
  • Snelle en correcte uitvoering: als kenners van het vak leveren zij vanzelfsprekend het beste werk. Een reiniging duurt gemiddeld een dag. Ga je zelf aan de slag? Dan moet je nog de nodige voorbereidingen treffen, materiaal inkopen, … En dan ben je nog niet eens aan het werk begonnen!
  • Garantie en een aanspreekpunt: je zal gegarandeerd een goed resultaat krijgen. Bij een doe-het-zelf project ben je daar nooit helemaal zeker van. Ook zijn alle vragen die je hebt direct beantwoord bij een professionele gevelwerker.

 

Gratis verschillende experts vergelijken? Vul het onderstaande formulier in voor meerdere offertes:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers